The benefits of a bilingual brain

The benefits of a bilingual brain

  • Γιατί κάποιος γονέας να θέλει τα μικρά παιδιά του να μάθουν μια δεύτερη γλώσσα ενώ αυτά επικεντρώνονται στην εκμάθηση της κύριας γλώσσας τους; Φαίνεται ότι αυτό θα ήταν υπερφόρτωση μάθησης τη στιγμή που τα μικρά παιδιά μαθαίνουν ταυτόχρονα πώς να κάνουν φίλους, να μετρούν, να παίζουν στην αυλή και τόσα άλλα. Ωστόσο, αυτή είναι μια περίοδος της ζωής μας όπου η κατάκτηση μιας δεύτερης γλώσσας έρχεται πολύ φυσικά.
  • Από την ηλικία των 0-3 ετών, το μυαλό των μικρών παιδιών είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για να μάθει μια δεύτερη γλώσσα, καθώς το μυαλό είναι στο πιο ευέλικτό του στάδιο. Πράγματι, βρέφη που έρχονται σε επαφή με δύο γλώσσες έχουν υπεράριθμες δεξιότητες στην ανίχνευση αλλαγής γλώσσας από τον 6ο μήνα ζωής. Μπορούν να μάθουν μια δεύτερη γλώσσα τόσο εύκολα όσο μάθανε να περπατήσουν και να μάθουν την πρωταρχική τους γλώσσα. Σύμφωνα με το άρθρο του University of Washington News, τα αποτελέσματα του αμερικανικού απογραφικού γραφείου δείχνουν ότι το 27% των παιδιών κάτω των 6 ετών μαθαίνουν πλέον μια ξένη γλώσσα πέραν της αγγλικής και η μάθηση μιας δεύτερης γλώσσας δεν επηρεάζει αρνητικά τη μητρική γλώσσα του παιδιού.

 

 

  • Ως ενήλικες, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τους γραμματικούς κανόνες και να εξασκούμαστε, αλλά τα μικρά παιδιά απορροφούν εύκολα τους ήχους, τις δομές, τα πρότυπα της προφοράς και τους κανόνες μιας δεύτερης γλώσσας. Έως την ηλικία των 8 ετών, οι νεαροί μαθητές επωφελούνται από ευέλικτα αυτιά και μυς ομιλίας που μπορούν να ανιχνεύουν τις διαφορές μεταξύ των ήχων μιας δεύτερης γλώσσας.
  • Αν οι νέοι μπορούν να μάθουν πολλές γλώσσες, γιατί να μην τους διδάξουμε; Η έκθεση σε δύο γλώσσες αντί για μία έχει πολλά οφέλη. Τα δίγλωσσα παιδιά μπορεί να έχουν ανώτερη ικανότητα εστίασης σε ένα πράγμα και να αλλάζουν την απόκρισή τους, δείχνοντας εύκολα την “γνωστική ευελιξία”. Και οι δύο αυτές ιδιότητες απαιτούν αυτοέλεγχο, μια επιθυμητή ιδιότητα τόσο στην τάξη των νηπίων όσο και στη ζωή. Όταν ένα δίγλωσσο νήπιο προσπαθεί να επικοινωνήσει, οι γλώσσες στον εγκέφαλο “ανταγωνίζονται” μεταξύ τους για να ενεργοποιηθούν και να επιλεγούν. Το παιδί πρέπει να επιλέξει μία και να καταστείρει την άλλη, πράγμα που απαιτεί προσοχή και τη δυνατότητα του εγκεφάλου να είναι ευέλικτος, κάτι που είναι δυνατό σε αυτήν την πρώιμη ηλικία. Η παρέμβαση αναγκάζει τον εγκέφαλο να επιλύσει εσωτερικές συγκρούσεις, δίνοντας ένα είδος προπόνησης στο μυαλό που ενισχύει τους γνωστικούς του μύες.

 

  • Τα δίγλωσσα παιδιά έχουν επίσης καλύτερη ικανότητα στην επίλυση ορισμένων ειδών νοητικών παζλ. Μια μελέτη του 2004 από τις ψυχολόγους Ellen Bialystok και Michelle Martin-Rhee έδειξε ότι τα δίγλωσσα παιδιά ήταν πιο επιτυχημένα στο να κατανέμουν αντικείμενα με βάση το σχήμα και το χρώμα σε σύγκριση με τους μονόγλωσσους συνομηλίκους τους.
  • Αυτό υποδηλώνει ότι η δίγλωσση εμπειρία βελτιώνει το κέντρο ελέγχου του εγκεφάλου, παρέχοντάς του την ικανότητα να σχεδιάζει, να επιλύει προβλήματα και να εκτελεί άλλες απαιτητικές νοητικές εργασίες. Αυτές οι εργασίες περιλαμβάνουν τη μετάβαση της προσοχής από ένα πράγμα σε ένα άλλο και την κράτηση πληροφοριών στη μνήμη, όπως να θυμόμαστε μια ακολουθία κατευθύνσεων για να πάμε στο σχολείο το πρωί ή, για τους ενήλικες, να οδηγούν ένα αυτοκίνητο.
  • Αν και μπορεί να είναι πιο εύκολο για τα μικρά παιδιά να μάθουν μια δεύτερη γλώσσα, υπάρχουν οφέλη και για τους ενήλικες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι νέοι ενήλικες που γνωρίζουν δύο γλώσσες επιδόθηκαν καλύτερα σε δοκιμασίες προσοχής και είχαν καλύτερη συγκέντρωση σε σχέση με αυτούς που μιλούν μόνο μία γλώσσα. Επίσης, σύμφωνα με το Kapa και το Colombo (2013), ανταποκρίνονται πιο γρήγορα ή πιο ακριβώς από τους μονόγλωσσους συνομηλίκους τους. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της άσκησης που δέχεται το μυαλό μας όταν αλλάζουμε από τη μία γλώσσα στην άλλη κατά την απόφαση πώς να επικοινωνήσουμε. Αυτό μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε καλύτερα κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης και να θυμόμαστε σχετικές πληροφορίες.

 

  • Επιπλέον, η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας μπορεί να προστατεύσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Πρόσφατες μελέτες εγκεφάλου έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος των διγλωσσικών ανθρώπων λειτουργεί καλύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ακόμα και μετά την ανάπτυξη της νόσου. Κατά μέσο όρο, η νόσος καθυστερεί κατά τέσσερα χρόνια σε σχέση με τους μονόγλωσσους.
  • Μην φοβάστε ότι η μάθηση δύο γλωσσών θα μπορούσε να μπερδέψει ή να αποσπάσει το παιδί σας. Θυμηθείτε ότι ο εγκέφαλός τους είναι ευέλικτος και οι δεξιότητες αναπτύσσονται πέρα από τη μάθηση μιας δεύτερης γλώσσας. Τα δίγλωσσα παιδιά μαθαίνουν ότι ένα αντικείμενο παραμένει το ίδιο, ακόμα κι αν έχει διαφορετικό όνομα σε διαφορετική γλώσσα (αντικειμενική μόνιμη). Για παράδειγμα, το αυτοκίνητο παραμένει αυτοκίνητο στα αγγλικά και στα γαλλικά. Επιπλέον, οι μελέτες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι η μάθηση ξένης γλώσσας αυξάνει τις δεξιότητες σκέψης, τη δημιουργικότητα και την ευελιξία του μυαλού.

Your Shopping cart

Close